Lähden lauantaina ensimmäistä kertaa Vihreiden puoluekokoukseen Seinäjoelle. Jännittävää päästä näkemään vihdoin tätäkin puolta puolueen päätöksenteosta.

Puheenjohtajan osalta valinta tapahtuu tänään päättyvässä jäsenäänestyksessä, jonka tuloksen puoluekokous vain vahvistaa. Valinta ei ollut helppo, koska pidän molempia ehdokkaita hyvinä, mutta lopulta oman ääneni sai Sofia Virta, jolla uskon olevan vielä enemmän mahdollisuuksia uudistaa vihreisiin liitettyjä mielikuvia ja tapaamme viestiä.

Edellisen kerran olen äänestänyt puheenjohtajasta kuusi vuotta sitten. Silloin annoin ääneni myös hieman ulkokehältä tulevalle tuoreelle nimelle, eli Touko Aallolle. Se valinta on jälkikäteen kaduttanut. Mielelläni näkisin vaihtoehtoisen aikajanan, jossa jäsenistön valinta olisi osunut Emma Kariin.

Näen Sofialla kuitenkin hyvät mahdollisuudet onnistua tehtävässään ja varmaa on, että hän on vaihtoehdoista rohkeampi. Se on asia, jota olen kaivannut Vihreiden profiiliin. Varapuheenjohtajistosta näyttää myös tulevan hyvin kokenut, mikä tasapainottaa Sofian lyhyempää kokemusta johtotehtävistä.

Varapuheenjohtajavaalissa ykkösvalintani on Oras Tynkkynen. Hänen laajaa näkemystään ja asiantuntemustaan tarvitaan ehdottomasti. Seuraavilla sijoilla tulevat jossain järjestyksessä:
Tuuli Kousa, joka toisi puheenjohtajistoon sosiaaliliberaalia näkökulmaa
Mari Holopainen, joka vahvistaisi mm. talousosaamistamme
Bella Forsgrén, jonka valovoimaista ja taitavaa otetta tarvitaan jatkossa yhä enemmän

Puoluesihteerivalinnassa ääneni saa Jaakko Mustakallio. Tämäkään valinta ei ollut helppo, mutta Jaakon energia ja uudistushalukkuus voittivat puolelleen. Hänen johdollaan voisimme onnistua puhuttelemaan tehokkaammin niitä, jotka eivät meitä äänestä, mutta jakavat monia tavoitteitamme.

Puoluevaltuuston puheenjohtajavaalissa on siinäkin hyviä ehdokkaita, joista etenkin Peppi Seppälä ja Iiris Suomela ovat ehdokkaita, jotka haluaisin nähdä roolissa. Taidan kallistua kuitenkin kokemusedun turvin äänestämään Iiristä, joka on ollut mukana laajalla skaalalla puheenjohtajan sijaisesta eduskunnan kautta ruohonjuuritason ohjelmatyöhön.

Valintojen ohella odotan luonnollisesti myös poliittista keskustelua, oheistapahtumia, kohtaamisia ja aloitteiden puimista. Tällä kertaa aloitteissa ja sääntömuutoksissa ei ole sellaista isoa juttua, jonka kohdalla kokisin tarvetta haastaa pohjaesitystä, mutta katsotaan mitä yllätyksiä kokous tuo tullessaan.