Kuntavaalien siirto vajaat kaksi kuukautta sitten pakotti monien ehdokkaiden kampanjat huilaustauolle. Niin myös omanikin. Ajatukseni oli, että joskus pääsiäisen jälkeen jatkettaisiin, mutta huomaan nyt käytännössä, että on paljon kevyempää pitää jotain liikkeellä kuin työntää se uudelleen vauhtiin pysähdyksistä. Kovin tuntuu tahmealta, mutta eiköhän se tästä lähde. Parempi olisi, sillä vaaleihin on ensi viikonloppuna yhtä pitkä aika kuin niihin oli siirtopäätöksen aikaan – kuusi viikkoa. Olisi siis korkea aika jatkaa siitä, mihin maaliskuun alussa jäätiin!

Opettajan näkökulmasta nuo vaaleihin olevat kuusi viikkoa ovat vain kovin erilaiset toukokuussa kuin maalis-huhtikuussa. Opettajan työvuoden kiireisimmät ja työntäyteisimmät neljä viikkoa osuvat juuri toukokuulle, jolloin tarkastetaan suuri osa lukuvuoden opintosuorituksista ja viilataan arvosanat kuntoon kaikille oppilaille. Omassa tapauksessani tämä tarkoittaa n. 230 lukuvuosiarvosanaa ja käytösarvosanaa sekä n. 130 päättöarvosanaa. Jokaisen pitää olla perusteltu, harkittu ja oikeudenmukainen. Työtä tehdään kuitenkin virkavastuulla. Urakka on normivuonnakin sellainen, että se syö päivien vapaista tunneista suurimman osan. Työpäivät koululla kun kuluvat edelleen oppituntien pitämisessä ja muiden vastuiden hoitamisessa. Arviointityö tapahtuu omalla ajalla.

Nyt arviointien kanssa pitäisi tehdä päällekkäin vaalikampanjaa. Valinta näiden keskinäisestä painotuksesta on selkeä – oppilaiden oikeudesta hyvään arviointiin ei voi tinkiä, joten teen vaalien eteen sen, minkä ehdin. Vaalien loppusuoralle kesäkuun alussa ehdin taas mukaan täysillä. Jälkikäteen katsottuna hyvä, että ehdin vastata suurimman osan vaalikoneita ja rakentaa nämä sivut jo helmikuun puolella. Ylipäänsä suhtaudun vaaleihin vakavasti, mutta en tuijota omaa tulostani. Riemuitsen, jos pääsen läpi, mutta ensisijaisesti toivon Vihreille hyvää tulosta. Jos oma läpipääsyni jää kiinni muiden kiireiden hidastamasta kampanjoinnista, niin sitten se on niin ja sillä selvä. Listamme on onneksi niin vahva, että kovia tekijöitä menee läpi kuitenkin.

Nyt takaisin arviointien pariin! Keskiviikkona olen taas kulissien takana huolehtimassa verkkokeskustelujemme tekniikasta. Kaksi viikkoa sitten pyöritimme keskustelun Pyöräilyn kehittämisestä Kangasalla ja nyt keskiviikkona 28.4. klo 18 on vuorossa keskustelu Kasvatuksen ja koulutuksen näkymistä yhdessä kansanedustaja Sofia Virran kanssa. Toivottavasti moni pääsee tuolloin linjoille keskustelemaan ehdokkaidemme Karinin, Markun, Marin ja Margitin kanssa.