Kirjoitin seuraavan tekstin tänään Kangasalan kuntalaisfoorumille sen jälkeen, kun olin aamupäivän aikana piikitellyt siellä (melko lempeästi) muita puolueita vaalirahoituksen ennakkoilmoitusten puuttumisesta ja kylien tenttiin osallistumattomuudesta.
 
Aloin miettiä käytännön vaikuttamistyötä vaalien jälkeen ja sitä poliittista kulttuuria, jota haluan itse edistää. Poliittisten vastustajien lempeästä piikittelystä en halua luopua, mutta tuntui siltä, että välillä pitäisi myös muistuttaa kaikesta siitä, mikä meitä yhdistää ja mitä kaikkea eri puolueissa arvostan. Alkuperäinen teksti ja siihen tulleet ihanan lukuisat kommentit löytyvät täältä:
Kuntavaalien loppusuora lähestyy ja ajattelin muistuttaa ennen kaikkea itseäni, mutta myös kaikkia muitakin siitä, että vaikka puolueiden välillä on selkeitä eroja, on niillä etenkin kuntatasolla myös paljon yhteistä. Jokaisen puolueen takana on myös joukko omaa vapaa-aikaansa käyttäviä ihmisiä, jotka uskovat voivansa omalta osaltaan muuttaa yhteiskuntaa paremmaksi. Sitä pitää mielestäni kunnioittaa, vaikka mielipiteet eroaisivatkin jyrkästi.
 
Olemme tässä veneessä yhdessä. Yhdessä tulemme myös tekemään töitä vaalien jälkeenkin. Viime vaaleissa Kokoomus ja SDP eivät saaneet enää kaksin enemmistöä valtuustosta. Nämä vaalit ovat vielä pitämättä, mutta kannatusarviot viittaisivat siihen, että eivät tule saamaan tälläkään kertaa. Valtuuston enemmistöpäätökset tulevat vaatimaan jokaiselta puolueelta kykyä rakentaa yhteistyötä muiden kanssa. Talouden realiteetit asettavat rajansa kaikkien puolueiden tavoitteille. Velkavivunkin kääntymisellä on rajansa.
 
Se on demokratiaa. Hidasta ja monesti turhauttavaa, mutta se tehdään yhdessä. Vaalikampanjointi houkuttelee näykkimään toisten puolueiden ehdokkaiden nilkkoja ja heittelemään piikkejä milloin mistäkin. Tiettyyn rajaan asti ja asiallisesti toteutettuna se kuuluukin asiaan, mutta rajoja koetellaan jatkuvasti. Olisi hyvä muistaa, että valtuustossa pelkällä toisten piikittelyllä ei viedä asioita eteenpäin.
 

Yhteistyön hengessä ajattelin listata jotain positiivista jokaisesta ehdolla olevasta muusta puolueesta kuin omastani. Jos muut ehdokkaat haluavat tehdä saman, olisi kiva lukea listoja myös muilta. Järjestys valtuustoryhmien koon mukaan:

 

Kokoomus – Arvostan osaamistanne yritysasioissa, haluanne vähentää yhteiskunnan ylimääräistä säätelyä sekä yritystänne lisätä yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa. Kirstunvartijan roolinne edesauttaa yhteisten varojen viisasta käyttöä.
SDP – Tuotte työtä tekevän kansanosan äänen esiin tavalla, johon muut puolueet eivät pysty. Huolehditte siitä, että julkinen palvelutuotanto säilyy vahvana, laadukkaana ja saavutettavana.
Perussuomalaiset – Olette tuoneet politiikkaan mukaan ihmisiä, jotka eivät sinne olisi muuten lähteneet. Tuotte suoraviivaisesti näkyviin mielipiteitä siltä kansanosalta, joka kokee yhteiskunnan muutokset uhkaavina tai epäilyttävinä. Jos koko maan perussuomalaiset toimisivat kuin Kangasalan PS, olisi mielipiteeni puolueestanne selkeästi positiivisempi.
Keskusta – Huolehditte siitä, että myös Kangasalan kasvukeskusten ulkopuolinen ääni kuuluu valtuustossa selkeästi.
Kristillisdemokraatit – seisotte teille tärkeiden arvojen takana ja puolustatte lasten ja perheiden palveluja.
Vasemmistoliitto – Olette omistautuneet vähävaraisten ja syrjäytymisvaarassa olevien oikeuksien toteutumiselle. Puolustatte yhdessä SDP:n kanssa julkisia palveluja. Poliittinen ohjelmanne on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana upean arvoliberaaliin ja ilmastotietoiseen suuntaan.
Liike Nyt – toimintanne on puolueena vielä alkuvaiheessa, mutta arvostan taustalla ollutta alkuperäisajatusta joukkoistamisesta ja politiikan tekemisestä uudella tavalla. Toivottavasti se näkyy mtös käytännössä.
 
 Hyvää loppukampanjaa kaikille puolueille ja ehdokkaille!
 
PS. Tämä kaipaa selvästi kaverikseen myöhemmin tekstiä aiheesta ”Jos muitakin voi kehua, niin miksi Vihreät?”. Palataan asiaan lähiaikoina.